1. april 2016 købte vi kolonihave i Baagø Havekoloni som ligger Østre Dæmning 2, 5000 Odense C.

Se en film fra haveforeningens 70 års jubilæum 2012: HER

Vi faldt for husets beliggenhed, og selve huset var ok, men kunne selvfølgelig godt trænge til lidt renovering og ombygning.

Straks var vi i gang med at planlægge hvordan indretningen skulle være. En skillevæg skulle fjernes. Det nye Ikea køkken, som var sat op i baggangen, skulle væk, og et “kolonihavekøkken” skulle ind sammen med stuen. Lofthøjden var kun omkring 190 cm. og det kunne vi ikke leve med, så her skulle lige tænkes kreativt, så det kunne ændres.

Første opgave var at rive den store pejs ned som var bygget i kampesten. Det var et kæmpe arbejde at få den skilt af og kørt væk. Nogle af stenene har vi brugt som trædesten bag ved huset.

Sten på sten blev kørt væk, gulvet blev repareret, skorstenen pillet ned, nye tagplader lagt på og væggene blev efterfølgende rettet op, isoleret og beklædt med et nyt lag gips.
Det gamle sænkede loft af profilbrædder på forskalning blev forsigtigt taget ned, da det hele skulle genbruges når loftet skulle rettes op og føres til kip!

På billedet her til højre ses tydeligt den nye tagkonstruktion, og profilbrædderne som er sat op og loftet op til kip.

Bjælken på tværs var tidligere en svag 4 x 4 ” bjælke, den er skiftet ud med en I-bjælke i jern, som er beklædt med træ.

Lofthøjden, under bjælken, er med denne konstruktion hævet med godt 10 cm. så der nu er godt 2 m. til spærene. Rummet virker nu meget luftigt, med en god dekorationsefekt og en stabil tagkonstruktion.

Loftet er isoleret med 10 cm. og hele den ændrede tagkonstruktion er lavet af det træ som var brugt til forskalning til det sænkkede loft.  Forskalningsbrædderne er i 1½” fuldkantede, så det er noget godt træ at arbejde med.

Spærene, som er synlige, var ikke lige, så for at de kan ses lige meget i loftet, er der tilpasset og påsat skarringsstykker. Der er også hele vejen rundt lagt en “bjælke” som fint dækker over de forskellige afslutninger og skævheder.

Loftet spartlet og malet 1. gang, utroligt som rummet straks bliver pænere og virker mere indbydende. Rundt i kanten af loftet er lavet en “bjælke” som dækker over en masse mærkelige samlinger m.m.
Da vi købte huset, mente vi at vi kunne leve med den lave lofthøjde, men godt vi fik pillet ned, og fik luft!
Næste projekt er isætning af andre vinduerne og et flydende gulv.

Mange må nikke genkendende til de grønne vinduer. Det er vinduerne fra Restaurant Carlslund, som brændte.

Noget af det første vi fik sat i huset, var en ny db. terrassedør som ses på billedet herover. Vi vidste det ville være svært at finde sådan en db. dør brugt, så den blev købt og sat i. Vinduer var der nok større mulighed for at finde brugt, men så var vi så heldige, at vi fik mulighed for at overtage de 5 vinduer, som ikke var blevet ødelagt under branden. Det at genbruge giver god mening, og sjovt, at det er vinduerne fra Restaurant Carlslund. Det er nogle rigtig fine vinduer, med koblet fortsatvinduer! Luksus til et kolonihavehus, men dejlige, selv om det er lidt af et arbejde at male alle de små ruder, men vi nyder dem hver gang vi ser på dem, og de passer perfekt til huset.

Reparationen af gipspladerne indvendig var lidt af en opgave, men det lykkedes at lave det så pænt, at det efter spartling og en gang sandspartel på alle væggene, har givet den overflade som vi gerne ville have.

På køkkenvinduet sidder stadig mærket med at der serveres mad med “ingen allegener”

Et flot loft og vinduer gør det ikke! Der var tæpper på det meste af gulvet og det skulle der selvfølgelig ikke være fremover. Der blev fjernet en skillevæg, som satte sine spor, gulvet var meget skævt, og der skulle støbes der hvor pejsen havde stået. Efterfølgende blev der hældt flydende gulvspartel ud, i en mængde så terrassedøren ikke druknede. Gulvet er stadigt skævt, mere end det anbefales til flydende gulv, men det tegner til det holder. Det ligger på nogle isoleringsmåtter som er med til at gøre gulvet behageligt at gå på. Det ser godt ud, og er utroligt praktisk. Med 2 hunde ud og ind, skal det være nemt at holde.

Når man køber sådan et ældre kolonihavehus , skal man være indstillet på at materialer, samlinger, konstruktion osv. ikke er som i normalt byggeri. Der er bygget med de materialer som man lige kunne finde til en fornuftig pris, og vatterpasset blev ikke brugt ret meget. Så der ligger selvfølgelig nogle udfordringer i at få det op i en kvalitet, som vi forventer i dag.

Det havde selvfølgelig sin charme, at man byggede med “de forhåndværende søms princibber” men meget har ændret sig og der stilles naturligvis større krav til byggeriet og funktionalismen i dag.

Køkken!

Som det ses på billedet er vinduerne endnu ikke malet, men køkkenet er sat op. Et rigtigt kolonihavekøkken, lavet af høvlede fyretræsbrædder, en gammel kommode fra vores forretning og en bordplade som var i det nye Ikea køkken som var i huset. Det nye køkken blev pillet ned og sat op i køkkenet til butikken i vores ejendom i Vestergade. Bordpladen er forlænget med ca. 70 cm. med blå klinker, som går igen bag kogepladen. Hyggeligt køkken og tæt på spisebordet når vi er inde, og tæt på terrassedøren når vi sidder ude!

Når pladsen er trang, skal der være orden i tingene.
Her i skabet er al værktøjet, bordsav, arbejdsbord, grillkul, havehandsker, rengøringsmidler osv. plus græsslåmaskinen. Skabet er indbygget i gangen, mellem toilettet og fryseren, ovn og micro ovn. Da vi overtog huset, var det rum forberedt med fliser som til en brusekabine, men den gang havde vi ikke afløb til en samletank, og vi ville ikke have en brusekabine uden ordentlig afløb. Så brusekabinen er udvendig, men med varmt vand.
Gangen er malet i en skøn dyb blå farve, som klær rummet godt. Det rummer også 2 klædeskabe, stige, strygebræt og liggestole.

Ultimo 2018 er huset renoveret, vi kan nu bo der og vi trives i de hyggelige omgivelser. Stuen er indrettet med sovesofa, kurvestole, karlekammerskab, skrivebord og spisebord. Lige hvad vi har brug for, men vi glæder os til vi får tilbygget et soveværelse, så vi slipper for at flytte rundt i stuen hver aften.
Vi har monteret varmepumpe, som giver dejlig varme på de kolde aftener, og så  kan den igennem vinteren holde huset frostfrit og dejligt tørt.
Varmepumpen kan styres via nettet, så vi kan varme huset op, hvis vi i vinterhalvåret har lyst til at tage ud på Stige Ø og og derefter nyde en kop kaffe i huset.
De “nye” vinduer har fået maling både ud- og indvendig.

Tegningerne til det nye soveværelse er tegnet og byggeansøgningen sendt, så nu håber vi på at komme i gang med byggeriet i løbet af foråret 2019.

Første projekt i foråret 2019 var at få samlet drivhuset som vi har haft liggende siden efteråret. Efter lidt overvejelser, blev det besluttet at stille drivhuset ud for dobbeltdøren i huset. Det giver en naturlig sammenhæng mellem husene. I påsken blev der lagt fliser og drivhuset samlet, et super dejligt drivhus som bruges som “driverhus” og til lidt grønt.  Her nyder vi at sidde i læ, når det er køligt og blæsende på terrassen. Vi nyder lyset, så rigtig mange måltider bliver indtages her, og mange kopper kaffe drukket her sammen med naboerne. Det er indrettet med spisebord og et par stole. Stolene på billedet er udskiftet med et par kurvestole, og der blev hurtigt plantet citrontræ, tomater, oliventræ, blomster og en vinstok.

Endelig blev der tid til at komme i gang med tilbygning af soveværelse. Det er besluttet at der skal være rigtigt trægulv i soveværelset. Ikke støbt gulv med flydende gulv oven på. Nej rigt trægulv med isolering under. Lunt og som er dejligt at gå på. Selve huset bliver udvendig beklædt med klinkebrædder lige som resten af huset, og indvendig gipsvægge. Loft til kip, synlige spær og hanebånd.

Her er soklen støbt på plads

Så er skellettet samlet.

At støbe grunden, samle skellettet, lave spær og sætte klinkebrædderne på tog ikke lang tid. Det var faktisk lavet i løbet af 14 dage. Herefter tog tingene lidt længere tid. Isolering, opsætning af indvendig vægge, profilloftbrædder, udgravning til gulvet, lægning af gulv, tag og tagrender. Det tog faktisk det meste af sommeren. De brune vinduer var nogle vi havde fået af naboen, men næsten alle termoruderne var punkteret, så bestilte nye vinduer. Der blev også monteret skydedøre ind til soveværelset. I dagtimerne er der blot en gang, og om natten skydes dørene til siden, og står blot som en endegavl til sengen. En rigtig god løsning, så rummet om natten bliver åbent og vi slipper for at kravle over hinanden i sengen.

Badet er ude! Dejligt ugenert bad med højt til himmelen og med varmt og koldt vand. Vi har aldrig savnet et indendørs bad, det er så naturligt med et udendørs.

Toilettet inde, er ikke stort, men meget charmerende. Med blyindfattet vindue og skyer på tapetet.

Så blev det forår 2020, og det har altid været lidt træls at skulle ind i huset for at hente sit værktøj, og ikke mindst når plæneklipperen skulle på arbejde. Derfor besluttede vi at der måtte bygges et redskabsrum til alt værktøjet og plæneklipperen. 120 x 120 cm. og 2,5m i højden. Det rummer fint det hele, og med sit lidt aparte udseende, giver det faktisk haven et lille pift.

Huset står der hvor vores kompostkasser stod før, så bag det nye hus er der bygget en kompostkasse i samme størrelse som huset, så der er god plads. Lige som der nu er i skabene inde i huset.