1. april 2016 købte vi kolonihave i Baagø Havekoloni som ligger Østre Dæmning 2, 5000 Odense C.

Vi faldt for husets beliggenhed, og selve huset var ok, men kunne selvfølgelig godt trænge til lidt renovering og ombygning.

Straks var vi i gang med at planlægge hvordan indretningen skulle være. En skillevæg skulle fjernes. Det nye Ikea køkken, som var sat op i baggangen, skulle væk, og et “kolonihavekøkken” skulle ind sammen med stuen. Lofthøjden var kun omkring 190 cm. og det kunne vi ikke leve med, så her skulle lige tænkes kreativt, så det kunne ændres.

Første opgave var at rive den store pejs ned som var bygget i kampesten. Det var et kæmpe arbejde at få den skilt af og kørt væk. Nogle af stenene har vi brugt som trædesten bag ved huset.

Sten på sten blev kørt væk, gulvet blev repareret, skorstenen pillet ned, nye tagplader lagt på og væggene blev efterfølgende rettet op, isoleret og beklædt med et nyt lag gips.
Det gamle sænkede loft af profilbrædder på forskalning blev forsigtigt taget ned, da det hele skulle genbruges når loftet skulle rettes op og føres til kip!

På billedet her til højre ses tydeligt den nye tagkonstruktion, og profilbrædderne som er sat op og loftet op til kip.

Bjælken på tværs var tidligere en svag 4 x 4 ” bjælke, den er skiftet ud med en I-bjælke i jern, som er beklædt med træ.

Lofthøjden er med denne konstruktion hævet med godt 10 cm. så der nu er godt 2 m. til spærene. Rummet virker nu meget luftigt, med en god dekorationsefekt og en stabil tagkonstruktion.

Loftet er isoleret med 10 cm. og hele den ændrede tagkonstruktion er lavet af det træ som var brugt til forskalning til det sænkede loft.  Forskalningsbrædderne er i 1½” fuldkantede, så det er noget godt træ og arbejde med.

Spærene, som er synlige, var ikke lige, så for at de kan ses lige meget i loftet, er der tilpasset og påsat skarringsstykker. Der er også hele vejen rundt lagt en “bjælke” som fint dækker over de forskellige afslutninger og skævheder.

Et flot loft gør det ikke! Der var tæpper på det meste af gulvet og det skulle der selvfølgelig ikke være fremover. Der blev fjernet en skillevæg, som satte sine spor, gulvet var meget skævt, og der skulle støbes der hvor pejsen havde stået. Efterfølgende blev der hældt flydende gulvspartel ud, i en mængde så terrassedøren ikke druknede. Gulvet er stadigt skævt, mere en det anbefales til flydende gulv, men det tegner til det går. Det ligger på nogle isoleringsmåtter som er med til at gøre gulvet behageligt at gå på. Det ser godt ud, og er utroligt praktisk. Med 2 hunde ud og ind, skal det være nemt at holde.

Når man køber sådan et ældre kolonihavehus , skal man være indstillet på at materialer, samlinger, konstruktion osv. ikke er som i normalt byggeri. Der er bygget med de materialer som man lige kunne finde til en fornuftig pris, og vatterpasset blev ikke brugt ret meget. Så der ligger selvfølgelig nogle udfordringer i at få det op i en kvalitet, som vi forventer i dag.

Det havde selvfølgelig sin charme, at man byggede med “de forhåndværende søms princibber” men meget har ændret sig og der stilles naturligvis større krav til byggeriet og funktionalismen i dag.

Mere følger…….