1. april 2016 købte vi kolonihave i Baagø Havekoloni som ligger Østre Dæmning 2, 5000 Odense C.

Vi faldt for husets beliggenhed, og selve huset var ok, men kunne selvfølgelig godt trænge til lidt renovering og ombygning.

Straks var vi i gang med at planlægge hvordan indretningen skulle være. En skillevæg skulle fjernes. Det nye Ikea køkken, som var sat op i baggangen, skulle væk, og et “kolonihavekøkken” skulle ind sammen med stuen. Lofthøjden var kun omkring 190 cm. og det kunne vi ikke leve med, så her skulle lige tænkes kreativt, så det kunne ændres.

Første opgave var at rive den store pejs ned som var bygget i kampesten. Det var et kæmpe arbejde at få den skilt af og kørt væk. Nogle af stenene har vi brugt som trædesten bag ved huset.

Sten på sten blev kørt væk, gulvet blev repareret, skorstenen pillet ned, nye tagplader lagt på og væggene blev efterfølgende rettet op, isoleret og beklædt med et nyt lag gips.
Det gamle sænkede loft af profilbrædder på forskalning blev forsigtigt taget ned, da det hele skulle genbruges når loftet skulle rettes op og føres til kip!

På billedet her til højre ses tydeligt den nye tagkonstruktion, og profilbrædderne som er sat op og loftet op til kip.

Bjælken på tværs var tidligere en svag 4 x 4 ” bjælke, den er skiftet ud med en I-bjælke i jern, som er beklædt med træ.

Lofthøjden, under bjælken, er med denne konstruktion hævet med godt 10 cm. så der nu er godt 2 m. til spærene. Rummet virker nu meget luftigt, med en god dekorationsefekt og en stabil tagkonstruktion.

Loftet er isoleret med 10 cm. og hele den ændrede tagkonstruktion er lavet af det træ som var brugt til forskalning til det sænkkede loft.  Forskalningsbrædderne er i 1½” fuldkantede, så det er noget godt træ at arbejde med.

Spærene, som er synlige, var ikke lige, så for at de kan ses lige meget i loftet, er der tilpasset og påsat skarringsstykker. Der er også hele vejen rundt lagt en “bjælke” som fint dækker over de forskellige afslutninger og skævheder.

Loftet spartlet og malet 1. gang, utroligt som rummet straks bliver pænere og virker mere indbydende. Rundt i kanten af loftet er lavet en “bjælke” som dækker over en masse mærkelige samlinger m.m.
Da vi købte huset, mente vi at vi kunne leve med den lave lofthøjde, men godt vi fik pillet ned, og fik luft!
Næste projekt er isætning af andre vinduerne og et flydende gulv.

Mange må nikke genkendende til de grønne vinduer. Det er vinduerne fra Restaurant Carlslund, som brændte.

Noget af det første vi fik sat i huset, var en ny db. terrassedør som ses på billedet herover. Vi vidste det ville være svært at finde sådan en db. dør brugt, så den blev købt og sat i. Vinduer var der nok større mulighed for at finde brugt, men så var vi så heldige, at vi fik mulighed for at overtage de 5 vinduer, som ikke var blevet ødelagt under branden. Det at genbruge giver god mening, og sjovt, at det er vinduerne fra Restaurant Carlslund. Det er nogle rigtig fine vinduer, med koblet fortsatvinduer! Luksus til et kolonihavehus, men dejlige, selv om det er lidt af et arbejde at male alle de små ruder, men vi nyder dem hver gang vi ser på dem, og de passer perfekt til huset.

Reparationen af gipspladerne indvendig var lidt af en opgave, men det lykkedes at lave det så pænt, at det efter spartling og en gang sandspartel på alle væggene, har givet den overflade som vi gerne ville have.

På køkkenvinduet sidder stadig mærket med at der serveres mad med “ingen allegener”

Et flot loft og vinduer gør det ikke! Der var tæpper på det meste af gulvet og det skulle der selvfølgelig ikke være fremover. Der blev fjernet en skillevæg, som satte sine spor, gulvet var meget skævt, og der skulle støbes der hvor pejsen havde stået. Efterfølgende blev der hældt flydende gulvspartel ud, i en mængde så terrassedøren ikke druknede. Gulvet er stadigt skævt, mere end det anbefales til flydende gulv, men det tegner til det holder. Det ligger på nogle isoleringsmåtter som er med til at gøre gulvet behageligt at gå på. Det ser godt ud, og er utroligt praktisk. Med 2 hunde ud og ind, skal det være nemt at holde.

Når man køber sådan et ældre kolonihavehus , skal man være indstillet på at materialer, samlinger, konstruktion osv. ikke er som i normalt byggeri. Der er bygget med de materialer som man lige kunne finde til en fornuftig pris, og vatterpasset blev ikke brugt ret meget. Så der ligger selvfølgelig nogle udfordringer i at få det op i en kvalitet, som vi forventer i dag.

Det havde selvfølgelig sin charme, at man byggede med “de forhåndværende søms princibber” men meget har ændret sig og der stilles naturligvis større krav til byggeriet og funktionalismen i dag.

Køkken!

Som det ses på billedet er vinduerne endnu ikke malet, men køkkenet er sat op. Et rigtigt kolonihavekøkken, lavet af høvlede fyretræsbrædder, en gammel kommode fra vores forretning og en bordplade som var i det nye Ikea køkken som var i huset. Det nye køkken blev pillet ned og sat op i køkkenet til butikken i vores ejendom i Vestergade. Bordpladen er forlænget med ca. 70 cm. med blå klinker, som går igen bag kogepladen. Hyggeligt køkken og tæt på spisebordet når vi er inde, og tæt på terrassedøren når vi sidder ude!

Mere følger…….

Der kommer mere om ombygning og forbedringer af huset.
Men herunder ses det sidste projekt som blev lavet i påsken 2019

Super dejligt drivhus som skal bruges til lidt grønt og hyggelige stunder.  Vi nyder at sidde i læ, når det er køligt og blæsende på terrassen.